Blog

A fiatalság titkának nyomában

Mi lehet az oka, hogy egyes emberek 30 éves koruk után eltérően öregednek? Itt most nemcsak a ráncok megjelenésére gondolok, hanem az ízületi problémák megjelenésére. Fáj leguggolni, lehajolni, fáj a térde ha sokat sétál, míg másik fiatalosan mozognak, sportolnak. És persze, ott vannak a ráncok is! 40 éves korra ránézésre két ember közt akár 10-15 évnyi eltérést is láthatunk.

Nos, az összes okát nem fogjuk most elemezni, de egyet megvizsgálunk.

 

Reklámokból, már milliószor hallhattuk, hogy a kollagén segíti a bőrfeszesítést, persze azt a kozmetikaipar sem veri nagy dobra, hogy bizonyos kutatások szerint a külsőleg felkent kollagén semmit sem ér, mivel annak túl nagyok a molekulái ahhoz, hogy a bőrön keresztül felszívódjon.

Ezért azt ajánlott szájon át fogyasztani.

De mi is az a kollagén?

A kollagén leegyszerűsítve egy ragasztó, ami együtt tartja a sejteket, és támogatja funkcióikat. Nélüle a csontjaink sérülékenyek lennének, az izmok nem tudnának növekedni, a bőrünk záraz és vékony lenne, a körmünk töredezne.

 

A testünkben lévő fehérjék 30%-a kollagén.

Nagy mennyiségben található a bőrben, a porcokban, szemfehérjében, inakban, csontokban, izomban.

 

Érdemes tisztába lenni azzal, hogy miért is jótékony a szervezetünknek a kollagén!

Hozzájárul a bőrünk egészségéhez

A legtöbben a – reklámok miatt – először erre gondolunk. Valóban így van, bár a hatása belülről kifelé igaz. Növeli a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat, növeli a hidratáltságát, késlelteti az öregedés jegyeit, megakadályozza az UV károsodást, csökkenti az arcbőr érdességét.

A körmök egészségét is támogatja

Megakadályozza a körmök töredezését, támogatja növekedésüket.

Egy kutatás szerint megakadályozza a korai hajhullást, hajvékonyodást, őszülést.

Segíti az izmok növekedését, és regenerálódását. Növeli az izomerőt, hatékonyabbá teszi az edzéseket.

A porcok, inak, szalagok felépüléséhez nélkülözhetetlen. Hiánya ízületi betegségekhez vezethet.

Nagy a szerepe az inak és szalagok épségének megőrzésében, a reuma megelőzésében, csökkenti az ízületi fájdalmakat, duzzanatokat.

Erősíti a csontokat. A csontszövet mennyisége mellett a másik fontos dolog a kollagén keretrendszer szerveződése a csontokban.

Ha a csontjaink egészségéről van szó, tudnunk kell, hogy a kollagén a kalciummal együtt lesz igazán hatékony a csontok anyagcsere folyamatainak javításában.

A sebeknél elősegíti a gyógyulást. Tulajdonképpen a szövet újracsatlakozásában van kulcsszerepe.

Egészségesen tarja a szemünket, lévén a szem fehér részének fő alkotója.

Ezeken kívül támogatja a bél, a szív és az agy egészségét.

Hogyan lehet a szervezetbe bejuttatni a kollagént?

Alapvetően két módja van.

  1. Táplálékkal
  2. Táplálék kiegészítővel

Számunkra a legszimpatikusabb, ha a kettőt vegyítjük, azaz kollagénben dús táplálékot fogyasztunk, és emellett a hatékonyan felszívódó táplálékkiegészítővel tesszük teljesebbé a hatást.

Mi táplálékkal együtt történő bevitelben tudunk segíteni. Választékunkban a Hortobágy Angus finomságai közt megtalálható a 12 óráig főzött marha alaplé. Ezt be is vizsgáltatták, és 1 dl alaplében 2000 mg kollagén van. Így egy tányér finom levessel kár 6000 mg kollagént is bejuttathatunk a szervezetbe.

Persze nemcsak a leveshez kiváló alapanyag. Készíthetsz belőle szószt, rizottót, öntetet. A finomságoknak csak a kreativitás szabhat határt!

Így elmondhatjuk, hogy egészségesre eheted magad!

➡️ Kávésdoboz Coffee Bar & Deli

“Az élet apró örömei”

Delikát 🟢 Kovászos pékség 🟢 Specialty coffee bar 🟢 Reggeliző 

🌎 3300 Eger, Jókai Mór utca 2.