Blog

Hogyan tartsuk frissen a sajtokat otthon?

Ha már kiválasztottad nálunk a kedvenc sajtjaidat, érdemes tudni, hogy hogyan tárold otthon, hogy addig élvezhesd, amíg el nem fogy!

 

Amikor beteszel egy sajtot a hűtődbe, nagy valószínűséggel ott még tovább érik.

Íme néhány általános szabály:

·      A legideálisabb tárolási hőmérséklet 5-8 fok

·      Mivel könnyen szívja magába az illatokat, fontos a csomagolás

·      A kemény sajtok tovább elállnak

·      Hasonló sajtokat lehet egymás mellett tárolni

·      A szeletelt sajt hamarabb romlik.

·      Bontatlan vákum csomagolásban tovább eltarthatóak.


Nézzük először pár szabályt a keménysajtok tárolására!

 

·      Becsomagolva akár 2 hétig is elállnak a hűtő zöldséges rekeszében

·      A  dupla papíros csomagolás a kevésbé kemény, vágható sajtoknál ideális: először a csomagoló papír, aztán az alufólia, amit előtte tűvel alaposan ki kell lyuggatni.

·      A műanyag csomagolás nem ideális nekik, inkább használj sütőpapírt!

Mik a szabályok a friss és lágy sajtoknál?


 

·      Minél hamarabb érdemes elfogyasztani.

·      Papírban pár napig elállnak, de a legideálisabb, ha olyan műanyag dobozban tartjuk, aminek az alján egy papír van. Ezt a papírt két-három naponta érdemes cserélni.

·      A fetát és mozzarellát saját levében, vagy sós vízben érdemes tárolni.

Mit tegyél, ha penész jelenik meg a sajton?

 

Csak a parmezánt kell azonnal kidobni, a többiről elég levágni a penészes részt. Ha megkóstolod, és az íze jó, az épp részét fogyaszthatod. Ha a penész a kérgen jelenik, meg elég sós vízzel lemosni.

 

A legalapabb szabály pedig, hogy sajtból nem szabad sokat vásárolni egyszerre, inkább vásárolj gyakran, így mindig friss sajtod lesz otthon! A sajtpultunkban mindig találsz finomságokat!

➡️ Kávésdoboz Coffee Bar & Deli

“Az élet apró örömei”

Delikát 🟢 Kovászos pékség 🟢 Specialty coffee bar 🟢 Reggeliző 

🌎 3300 Eger, Jókai Mór utca 2.