Blog

Mit igyál, ha nem szereted a kávét, de mégis kávézni szeretnél?

Nem szereted a kávét, de mégis kávéznál? Semmi ellentmondás nincs ebben, mutatom, hogyan csináld! A megoldás a cascara lesz! 

Semmi baj, ha nem hallottad még ezt a szót, hisz 2022-ig hivatalosan az EU területén  ezt az italt nem lehetett fogyasztani, tulajdonképpen a hatóságok nem sorolták még be az élelmiszerek közé. Ez változott meg.

A cascara nem más, mint a kávénak a gyümölcshúsa. A kávét képzeld el úgy, minthogyha az egy cseresznye lenne! Van egy szép piros húsa neki és belül ott van a két kis magocska, amit mi kávénak szoktunk megfőzni pörkölés után. Na de mi történik ezzel a külső héjjal? A külső héjat eddig kidobták, komposztálták, stb. De van ennek egy másik felhasználási módja is, kiváló teát lehet belőle készíteni. Vagy kávét? Vagy teát? Vagy kávét, ami tea?

Nevezzük bárminek, ez az ital, nagyon finom! Mostmár Magyarországon is hivatalosan elérhető. Egyébként, az, hogy eddig nem volt hivatalosan elérhető, nem volt akadály, én is ittam korábban is, és nagyon szeretem! 😉

Mégis milyen íze van ennek, ha nincsen kávé íze? Merthogy megnyugtatlak, nincsen kávé íze, tehát ha te utálod a kávé ízét, akkor a cascarát lehet, hogy szeretni fogod! Ennek a teának, olyan íze van,  mint a csipkebogyónak, hibiszkusznak, a feketeribizlinek, méznek. Fajtától függően, valamiféle gyümölcsteára fog hasonlítani.

Az elkészítés egyszerű, mutatom a receptet

  1. Először vizet forralunk. Az elkészítéshez nekem a  kedvenc eszközöm ez a Frech Press.
  2. Kimérünk 12 g cascarát, beletesszük a French Pressbe és felüntjük 2 dl, azaz 200 g forró vízzel.
  3. Elindítjuk a stoppert, és minimum 4 percet várunk, had ázzon!
  4. Ha készen vagyunk, csészébe öntjük, és szürcsölve ( 😀 ) elfogyasszuk! Nem szükséges ízesíteni!

Milyen élettani hatásai vannak?

Mivel ez egy gyümölcs, nagyon fontos, hogy tiszta legyen! Penésztől, gombáktól mentes! Jól feldolgozott legyen, nem mindegy, hogy honnan veszed!

Rengeteg antioxidáns található benne, a cascara egy igazi szupergyümölcs.

Gazdag természetes cukorban, növényi olajokban, savakban. Jelentős a klorogénsav-tartalma is. Hatékony májvédő, gyulladás és köhögés csökkentő, elhízás és bélrendszeri betegségek ellen is alkalmazzák. 

És természetesen van benne koffein. Emiatt túl sokat ebből sem lehet fogyasztani! 2 dl cascara koffein tartalma kb 20-22 mg, amíg egy espressóé 60-90 mg.

Milyen kiszerelésben és hol lehet kapni?

A Kávésdobozban jelenleg “szemes” és kapszolás változatban kapható.

➡️ Kávésdoboz Coffee Bar & Deli

“Az élet apró örömei”

Delikát 🟢 Kovászos pékség 🟢 Specialty coffee bar 🟢 Reggeliző 

🌎 3300 Eger, Jókai Mór utca 2.