Blog

Hogyan válassz kávét

Megmutatom neked, hogy hogyan válassz otthonra, munkahelyre kávét. 

Ha már unod a hétköznapi instant, vagy keserű ipari kávét, esetleg élvezetesebb italt szeretnél, olvass tovább, vagy nézd meg a videót!

Lássuk mi mindent kell figyelembe venned!

1. Hogyan akarod elkészíteni?

Készítheted automata, karos, filteres eszközzel, vagy akár kotyogóssal, kapszulás géppel.

Ha automata géped van, rengeteg szemes kávénk közül válogathatsz.

Ha karos, filteres, vagy kotyogós kávéfőződ van, szükséged lesz egy őrlőre, vagy őrölt kávét kell válassz. Hosszú távon azonban az őrlő lesz a legjobb ízeket segítő megoldás.

Ha Nespresso kapszulás géped van, akkor jónéhány kiemelkedő minőségű kapszulát tudunk neked mutatni.

2. Hogyan fogyasztod a kávét?

Ha feketén iszod, akkor az ízlésed dönti el mi való neked. Ha a klasszikus ízeket kedveled, akkor leginkább a blendek, vagy a dél-amerikai kávék közül érdemes választani. Ha szereted a gyümölcsös ízeket, akkor nagy valószínűséggel Afrika kínálja a legtöbb neked való kávét.

Ha kevés tejjel iszod, akkor a kissé gyümölcsösebb kávékat javaslom, mert a tej édeskés ízével jól harmonizálnak.

Ha sok tejjel, vagy ízesítve iszod, akkor a kicsit sötétebbre pörkölt klasszikus kávék jobban érvényesülnek.

3. Számít a koffein mennyisége, vagy az íz a lényeg?

Ha számít a koffein mennyisége, akkor olyan kávét válassz, amiben van némi Robusta kávé is, mert a Robusta fajta 2-3-szor több koffeint tartalmaz, mint az Arabica. Cserébe viszont az Arabica ízvilága izgalmasabb, összetettebb, több örömöt rejt magában.

4. Mennyire legyen megpörkölve?

A pörkölés szintje attól függjön, hogy hogyan készíted el. Ha espressot, vagy espresso alapú kávét iszol, akkor a közepes pörkölés az ideális. A túl világos sokszor nagyon savas ízt fog mutatni, a túl sötét pedig égett ízű, keserű, esetleg csersavas lesz.

Ha filter eszközön készíted az italod – pl. filteres kávéfőző, French Press, Chemex, V60 – , akkor a világosabb pörkölés élvezetesebb ízeket fog mutatni.

Csináljak videó bevágásokat amint a liter eszközök vannak a kezemben!

5. Mit jelentenek az ízjegyek?

Sok pörkölő a csomagoláson jelzi, hogy milyen ízjegyeket várhatsz a kávétól. Ezeket nem kell szentírásnak venni, de azért jó támpontot tudnak nyújtani.

  • Ha bogyós gyümölcsök, alma termésűek vagy citrusfélék szerepelnek, viszonylag magas savtartalomra kell számítani. Az ilyen kávék édeskések, savasak, könnyű, vagy közepes testességűek.
  • A mangó, licsi, ananász, eper, áfonya jó eséllyel a fermentált ízekre utalnak. Általában kissé nehezebb testességűek. Ezt akkor válaszd, ha szereted a különleges fermentált ízeket!
  • Ha lekvárra, dzsemre, vagy pitére utalnak a leírásban, akkor várható bizonyos savasság, de nem az lesz az uralkodó. Az ilyen kávék általában kissé testesebbek.
  • Ha a címkén csokoládé, dió, karamell, tejkaramell jelölés van, ezek azon ízjegyek, amik a pörkölés során végbemenő karamellizációs folyamatok eredményeznek. Ha ezek gyümölcsök nélkül szerepelnek, akkor alacsony savasságra utalnak. Ezek a kávék közepes, vagy nehéz testességűek.
  • A sötét pörkölésű kávénál szerepelhet a leírásban füstösség, étcsokoládé, melasz. Ezeknél keserű ízekre, nehéz testre, minimális, vagy zéró savasságra számíts!

6. Mire figyelj még?

Érdemes megnézni, hogy mikor pörkölték a kávét! Ha csak pár napja, akkor várj a fogyasztásával! Pörkölés után 7-9 nap múlva lesz élvezetes egy kávé íze.

Tapasztalatom szerint a helyesen tárolt kávék 30-90 napig vannak a legjobb formában. 3 hónap után sok kávé kezd veszíteni fényéből. Egy felbontott zacskó kávé maximum 2 hétig marad élvezetes, tehát olyan kiszerelésű kávét válassz, ami 2 hét alatt elfogy!

7. Hol vedd meg a kávét?

Szinte minden élelmiszer boltban tudsz kávét vásárolni, leginkább ipari márkákat. Ezeknél nem sok információt kapsz a kávéról. Jó esetben azt feltüntetik, hogy Arabica, Robusta, vagy keverék, de sem származási helyet, sem fajtát, sem pörkölési dátumot, sem ízjegyeket nem fognak jelezni. A minőségi szintjükről pedig semmi infót nem tudsz meg, hiszen a magas árat sokszor csak a magas reklámköltség indokolja.
A specialty kávézókban, kávé szaküzletekben olyan kisüzemi kávék kaphatók, amikről sokkal több információ áll rendelkezésre. Általában szakértő személyzet is van, némelyik kávét meg is lehet kóstolni. Az ilyen helyeken kapható kávék szinte mindig kiemelkedően jó minőségűek.

Ha van már tapasztalatod, akkor webshopokban is tudsz érdekes tételeket beszerezni.

Remélem sikerült segítséget, ötletet adnom a számodra tökéletes kávé kiválasztásához! Ha még több segítség kell, ugor be hozzánk! Több mint 20 féle kávé közül tudsz válogatni!

Ha szeretnél szakszerűen kávét kóstolni, nézd meg az erről szóló videónkat itt!

Nézd meg kávé választékunkat a webshopunkan is!

➡️ Kávésdoboz Coffee Bar & Deli

“Az élet apró örömei”

Delikát 🟢 Kovászos pékség 🟢 Specialty coffee bar 🟢 Reggeliző

🌎 3300 Eger, Jókai Mór utca 2.