Blog

5 dolog, amiért jobb a kovászos kenyér, mint az élesztős

Kovászos kenyér

Manapság az üzletekben és a pékségekben alapvetően kétféle kenyér kapható:

  1. Élesztővel készült
  2. Kovásszal készült

Fontosnak tartom leszögezni, hogy azt a kovászosnak mondott kenyeret, amihez élesztőt is használnak, az élesztős kenyerek közé sorolom, mivel ez esetben a kovász csak marketing célokat szolgál!

Az élesztővel előállított kenyér gyorsabban, olcsóbban készül el, kiszámíthatóbb, jobban standardizálható.

Amit a kenyérgyártók nyernek az élesztős kenyéren, azt mi otthon elveszítjük, és a pénzünkkel, egészségünkkel fizetünk érte.

Na de nézzük akkor azt a 5 okot, amiért a kovászos kenyér jobb, mint az élesztős!

  1. Legelőször azt vesszük észre, hogy finomabb. Íze van a kenyérnek. A friss kenyér héjzata roppanós, a bélzet puha, illata varázslatos. Az igazi kovászos kenyér mindössze 3 összetevőből áll: liszt, víz, só. Semmi más nem kell hozzá, élesztő sem. Ahhoz, hogy mindössze 3 összetevőből tökéletes kenyér legyen, jó minőségű liszt kell, hisz nem kerül a kenyérbe lisztjavító, plusz glutén, előkeverék, sütőipari javítókeverék, tartósító…
    Ha a liszt jó minőségű, a kenyér finom, tápláló és egészséges lesz.
  2. Jóval tovább eláll, mint az élesztős. Egy élesztővel készült kenyér 2-3 nap után ehetetlenné szikkad. Esetleg meg is penészesedik. Ilyenkor mehet a kukába, kidobjuk a kenyeret és a kenyér árát. Ha nem penészes, és mégis valaki vállalja, hogy megeszi, nem nagy élvezet.
    Ezzel szemben a kovászos kenyér szakszerűen tárolva akár egy hétig is eláll. A kovászban lévő ecetsav segít ebben. Mindössze megfelelően kell tárolni. Mi kenyérzsákban tároljuk, de egy száraz konyharuha is megfelel. Fontos, hogy a textilt illatmentes mosószerrel mossuk!
    Kovászos kenyeret előre szeletelni tilos! A bélzetet ugyanis a héja tartja sokáig frissen – vagy magasan, ha elragadja tőlünk. 😀
  3. A kovászos kenyér könnyebben emészthető, mint az élesztős kenyér.
    Az élesztőben gombák vannak. Szervezetünk kevés gombát, de annál több baktériumot tartalmaz. Az kereskedelmi élesztő tudósok által mesterségesen kifejlesztett termék, melyhez az evolúció során nem alkalmazkodott szervezetünk.

    Az élesztőgombák nem, vagy alig kezdik meg a tésztát alkotó fehérjék, (pl:  glutén) lebontását. Ezeket a fehérjéket mi emberek egyáltalán, vagy csak nehezen tudjuk megemészteni. Mivel az élesztő csak omlóssá teszi a tésztát, ezért különböző adalékok, és tartósítók hozzáadása szükséges, hogy állagromlás nélkül eljusson a fogyasztóhoz. Ki akar ilyen kísérőket enni?

    Sok emésztőrendszeri betegség esetén az élesztős termékeket el kell kerülni, mert rontja az állapotot.

    Az élesztővel készült termékek nagy mennyiségű fogyasztásának a következő problémák róhatóak fel:
    -gyomorégés
    -puffadás
    -romló emésztés
    -bőrproblémák
    -cölikália (gluténérzékenység)

    Ha az élesztő előnyeit szeretnék élvezni, -mert vannak előnyei is – inkább vegyünk sörélesztőt, és hati 1-2 alkalommal fogyasszunk belőle 1-1 kanállal, ha a diétánk engedi.
    Ezzel szemben a kovász lisztből és vízből áll. A mikroorganizmusok a levegőből kerülnek bele, és szaporodnak el a több napos erjesztés során.
    A hosszú erjesztési idő alatt ezek a mikroorganizmusok megkezdik a tészta szénhidrát és fehérje összetevőinek lebontását. Ezért könnyebb a kovászos kenyér megemésztése.
    Ráadásul az előemésztésnek köszönhetően a gabonák ásványianyag tartamához is könnyebben hozzájut szervezetünk.
    További előny, hogy az előemésztés folyamata során tejsavas erjedés baktériumai keletkeznek, melyek erősítik a belek mikroflóráját s egyben az immunrendszerünket.

4. A kovászos kenyér készítése során szinte teljesen semlegesítődnek a gabonából származó fitinsavak.

A kovász természetes módon tartalmazz lactobacillusokat, ezzel segítve az emésztést. Azért hasznos ez a funkciója, mert a fitinsav mérsékli az ásványianyag-cserét, ezzel idegi rendellenességeket, vérszegénységet, D-vitamin hiányt idéz elő.

Az élesztővel készített kenyér fitinsavtartalma 90 százalékban megmarad. A gyors kémiai folyamat során nincs elegendő idő arra, hogy a kenyér emészthetőségét segítő, azt pozitívan befolyásoló erjedési folyamatok lejátszódjanak. Az élesztővel kelesztett kenyér gumiszerű fedőréteget képez a bélfalon, és még tovább erjed ott.
Márcsak ezért is megéri kovászos kenyeret választani.

5. Segít az elhízás elleni harcban.

A kovászos érlelés a szénhidrátokat is megkezdi lebontani, a vércukor szintet sem emeli meg olyan drasztikusan. Alacsonyagg a glikémiás indexe, laktatóbb, tovább érezzük magunkat jóllakottnak.

Ugye mekkora különbség?

Ha kedvet kaptál a kovászos kenyérhez, gyere be hozzánk a Kávésdobozba, és válassz Szabi A Pék fantasztikus kovászos kenyerei közül!

 

➡️ Kávésdoboz Coffee Bar & Deli

“Az élet apró örömei”

Delikát 🟢 Kovászos pékség 🟢 Specialty coffee bar 🟢 Reggeliző 

🌎 3300 Eger, Jókai Mór utca 2.